Almen info om Bornholm

Solskinsøen – Kunstnernes ø – Østersøens perle
Da Gud havde skabt Skandinavien stod han tilbage med lidt af alt det smukkeste, der kendetegner Norden. Han samlede det og kastede det ud i Østersøen – og sådan opstod Bornholm. Sådan lyder – kort fortalt – en moderne og positiv udgave af Bornholms tilblivelseshistorie.

Solskinsøen, Kunstnernes ø, Østersøens perle, Nordens Capri: Kært barn har mange navne – og Bornholm er da også et stykke enestående Danmark. Afsides og alligevel tæt på det øvrige Danmark. Eksotisk, vild og dramatisk. Stejle klippekyster, urskovslignende skov, sprækkedale, skærgård og 30 kilometer fantastisk sandstrand med det fineste, hvide timeglassand. Helt forskellig fra det øvrige Danmark. De 587 kvadratkilometer klippeø i Østersøen har flere solskinstimer, mindre regn og en længere sommer end resten af landet, takket være den lune Østersø omkring Bornholm, der gør at man kan dyrke sine egne figner og morbær i haverne på øen.

Man kan nå det hele
Bornholm er naturens ø, de spændende historiers ø, den gode mads ø, kunstens ø og ikke at forglemme – oplevelsernes ø. Afstandene på øen er ikke større, end man i løbet af få dage kan nå at opleve det hele, hvad enten man vælger at færdes til fods, på cykel eller i bil.

3 timer fra København
Selv om Bornholm geografisk set ligger langt fra det øvrige Danmark – ja vi er faktisk tættere på både Sverige, Tyskland og Polen – har øen været en del af det danske rige siden omkring år 1000. Da svenskekrigene rasede i 1600-tallet endte det med, at Bornholm blev afstået til Sverige for en kort bemærkning. Men allerede samme år befriede de tre frihedskæmpere Villum Clausen, Povl Anker og Jens Kofoed øen fra den svenske besættelsesmagt, og Bornholm blev leveret tilbage til Kong Frederik III. Han lovede aldrig mere at afstå Bornholm.

Bornholm er således en af de eneste regioner i Danmark, der selv har valgt at høre til det danske rige. Det er måske også grunden til, at flere af klippeøens færger i nyere tid er opkaldt efter de brave bornholmere, der befriede øen. Senest blev hurtigfærgen, der sejler mellem Ystad og Rønne, opkaldt efter Villum Clausen. En færge der har reduceret rejsetiden mellem Bornholm og det øvrige Danmark til under det halve. I 2011 kommer endnu en hurtigfærge til “Leonora Christine” »Bornholm er derfor ikke længere noget man kommer sovende til«, som Piet Hein skriver i sit gruk med en humoristisk reference til natfærgen. København er ikke mere end 3 timer væk via hurtigfærgerne og broen over Øresund.